Upgrade EBS r12

Upgraden van Oracle EBS release 11 naar 12
 
Klaar voor de toekomst met Oracle EBS 12-expert Qualogy
 
Met het uitfaseren van de support van Oracle op E-Business Suite 11 (EBS 11) staan steeds meer bedrijven en organisaties voor de keuze: een upgrade naar EBS 12 of een volledig nieuwe implementatie ervan.

 
Een mondiaal opererend offshorebedrijf in Nederland besloot te gaan voor optie 1. “Alle afdelingen die werkten met Oracle zijn overgegaan naar r12; in totaal zo’n 45 juridische eenheden”, legt Qualogy-consultant Toby Dieduksman uit. Een tiental Qualogy-consultants heeft gewerkt aan de migratie naar r12. Dieduksman: “Met de upgrade is het bedrijf nu klaar voor de toekomst.” 
 
Het besluit voor een upgrade of een volledig nieuwe implementatie van EBS 12 heeft heel wat voeten in de aarde. Release 12 is een compleet ander systeem met een volledig andere structuur. Het kost veel tijd, kennis en energie om dat goed onder de knie te krijgen. Dat is ook de ervaring van Henk Halbe. Deze Qualogy-consultant werkte samen met een aantal Qualogy-collega’s bij een grote supermarktorganisatie aan de migratie van r11 naar r12. “Ik heb nu meer dan 10 jaar Oracle-ervaring, maar voor release 12 moest ik, net als mijn collega’s, weer even terug in de schoolbanken.”
 
Inzicht in lopende processen
 
“Naast diepgaande kennis van de nieuwe functionaliteit van Oracle EBS 12, is het belangrijk dat je, voordat je start met de upgrade, als organisatie goed inzicht hebt in de bestaande, lopende processen. Wie doet wat, wanneer en hoe?”, adviseert Dieduksman bedrijven die op het punt staan de stap naar r12 te maken. Bij een migratie zijn namelijk medewerkers van uiteenlopende afdelingen betrokken. De afdeling Inkoop, Debiteuren, Crediteuren, noem maar op. Het is daarom belangrijk dat geïntegreerde processen, bijvoorbeeld die van inkoopaanvraag tot betaling, gezamenlijk – over de diverse afdelingen heen – besproken worden. Een succesvolle migratie staat of valt dan ook bij de medewerking van het personeel van die afdelingen. “Helemaal als een organisatie vrij krap zit in human resources, veroorzaakt het traject op momenten bij sommige medewerkers veel stress. Het is dan zaak om goed te blijven communiceren en uit te leggen waarom het aanleveren van bepaalde informatie belangrijk is.”
 
MOAC
 
Ondanks de ingrijpende wijzigingen ten opzichte van versie r11, ziet Dieduksman vooral veel voordelen in de nieuwe versie. “Waar EBS 11 voornamelijk verticaal is ingericht, is 12 gebaseerd op het idee van een (horizontaal ingericht) Shared Service Centre. Waar voorheen de juridische eenheid door één responsibility werd benaderd, is het in EBS 12 mogelijk om met één responsibility-inlog over entiteiten heen te gaan. Het zogenoemde MOAC-principe: multiple organization access control. Of in goed Nederlands: de medewerker die voor bijvoorbeeld de afdeling Financiën zowel de crediteuren- en debiteurenfacturen inboekte, de betalingen deed en het saldo controleerde voor één entiteit (verticaal), doet in EBS 12 de crediteuren- en debiteurenfacturatie voor meerdere entiteiten (horizontaal). In de nieuwe release ontstaan dus onder meer crediteuren- en debiteurenafdelingen voor alle entiteiten binnen een organisatie. Hierdoor is EBS 12 een stuk gebruiksvriendelijker, is de informatie up-to-date en beschikt het management te allen tijde over een samenvatting van álle bedrijfsactiviteiten.”
 
1-op-1-overgang
 
De voordelen voor de eerdergenoemde grootgrutter zijn uiteindelijk niet zo zichtbaar als bij het offshorebedrijf. Halbe: “Functioneel gezien veranderde er voor mijn opdrachtgever nog weinig. Onze opdracht was een 1-op-1-overgang te realiseren. Belangrijkste reden voor de migratie was namelijk dat een ander, omvangrijk in ontwikkeling zijnd Oracle-project binnen het concern alleen kon communiceren met een in EBS 12 draaiende financiële component. Veel van de mogelijkheden binnen r12 werden daarom nog niet meteen geactiveerd. Prioriteit was dat het andere systeem eerst naar behoren functioneerde. Daarna konden de talloze nieuwe mogelijkheden van r12 ingezet worden.”
 
EBS 12-expert
 
Qualogy mag zich inmiddels met recht EBS 12-migratiedeskundige noemen. Naast de opdrachten bij het offshorebedrijf en de supermarktorganisatie heeft de Rijswijkse ICT-dienstverlener aan eenzelfde traject gewerkt bij een verzuimpreventiebedrijf. Dieduksman: “Onze ervaring speelt hierbij een cruciale rol. Al onze medewerkers hebben gemiddeld tien jaar Oracle-ervaring. Het zijn stuk voor stuk zwaargewichten. Van projectmanager tot Technical Consultant en van Database Administrator (DBA) tot Functioneel Consultant.” Waarmee Toby direct een ander groot voordeel aanstipt. “Bij ons kun je terecht voor one-stop shopping. Wij hebben alle expertise in huis om een migratieproject, de hosting én helpdesk van A tot Z uit te voeren. En voor wie de stap nog moet maken, is het natuurlijk prettig te weten dat we voor nieuwe trajecten geen warming up nodig hebben. We zijn perfect ingespeeld voor r12 en vergelijkbare migraties.”
 
Staat u ook op het punt de overstap te maken van Oracle EBS 11 naar 12? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Contact

Hebt u vragen of suggesties?

Mail info@qualogy.com!


De Bruyn Kopsstraat 9

2288EC Rijswijk (ZH)

The Netherlands

+31.(0)70 319 5000

  • Blog

  • Tags

  • @qualogy_news

  • @qresources

  • Reacties