Aleksander Karro at Nationale Databank Wegverkeersgegevens

Aleksander Karro at Nationale Databank Wegverkeersgegevens

Published on: Category: News

This article is only available in Dutch. 

Backend Developer Aleksander Karro werkt sinds 1 augustus 2018 als Qualogy-consultant bij de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Daar werkt hij aan een big data-project voor het vernieuwen van de historische verkeersgegevensdatabase. De user experience van deze toepassing moet optimaal zijn. De eerste feedback van gebruikers is positief.

De NDW is een overheidsorganisatie en werkt samen met haar partners (19 overheden) aan het inwinnen, opslaan en distribueren van wegverkeersgegevens. Deze gegevens worden ingezet voor effectief verkeersmanagement, gerichte verkeersinformatie en treffende verkeerskundige analyses. Met als doel betere bereikbaarheid, minder files, meer verkeersveiligheid en minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Nieuwe opdracht bij oude bekende

Aleksander kende de NDW al goed, hij vertelt: “Bij mijn vorige opdrachtgever heb ik veel gewerkt voor de NDW. En daar heb ik een aantal waardevolle contacten aan overgehouden. Toen ik afgelopen zomer op zoek ging naar een nieuw project, werd mij gevraagd of ik interesse had in deze opdracht.

Het project kent veel technische uitdagingen, daar geniet ik van. Het is geen simpel CRUD-systeem dat even gebouwd moet worden. Als ontwikkelaar krijg ik hier alle vrijheid, zoals het werken met de nieuwste technologieën. Ik werk in een leuk team met een aantal oud bekenden, in een fijne werkomgeving op een toplocatie. En als weggebruiker merk ik dagelijks dat mijn werk veel maatschappelijke waarde heeft. De NDW is een organisatie waar continu gewerkt wordt aan het verbeteren van haar toepassingen. Voor 2019 staan er meerdere mooie projecten klaar.”

Uitdagende opdracht

Aleksander vindt veel uitdaging in zijn opdracht. “De NDW heeft enorme hoeveelheden ruwe data. Maar aan ruwe data alleen heb je niets. De uitdaging is om deze data op een slimme manier beschikbaar te maken voor onze klanten, in slimme toepassingen. Bijvoorbeeld door het koppelen van meerdere datastromen, om zo een volledig beeld te krijgen van het wegverkeer. Ook willen we met snelle releasecycli werken én nieuwe features en updates zo snel mogelijk kunnen aanbieden. 

Een backend-specifieke uitdaging is het werken met grote hoeveelheden data (zoals CSV, XML en JSON), zonder dat het systeem omvalt óf al het werkgeheugen van de servers gebruikt. Omdat de vraag naar NDW-data sterk groeit, is het belangrijk dat het systeem ook opschaalt. Als team denken we daarom goed na over architectuur en techniek.”

Als weggebruiker merk ik dagelijks dat mijn werk veel maatschappelijke waarde heeft

Historische verkeersgegevens exporteren en verkennen

“Het big data-programma waar ik aan werk heeft als eerste taak het vernieuwen van de historische verkeersgegevensdatabase. Hiervoor ontwikkel ik samen met vier collega’s de toepassing Data Explorer en Exporter (werktitel: DEXTER). Met deze tool – de naam zegt het al – kunnen onze klanten de historische verkeersgegevens exporteren en verkennen.

Een belangrijk aspect van DEXTER is de user experience. Het is mooi om te zien dat de eerste gebruikersfeedback zeer positief is."

Nieuwe kennis en expertises

Aleksander zet als Backend Developer meerdere expertises in. “Ik werk voornamelijk in Java, momenteel veel met Spring Boot, Postgres met TimescaleDB en Linux. Naast de primaire taken van de teamleden, pakken we allemaal ook andere taken op. Zo houd ik mij ook bezig met het beheer en de opzet van de infrastructuur binnen de Azure Cloud-omgeving. Van onder meer het Kubernetes-cluster, het beheer van de CI-pipelines en SonarQube.

De werkzaamheden in een Kubernetes-cluster en de Azure Cloud waren nieuw voor mij. Ook heb ik in deze opdracht meer domeinkennis over wegverkeersgegevens opgebouwd. Daarnaast programmeer ik in Python voor het rekenwerk en de data-analyses.”

Team Communication
About the author Team Communication

At Qualogy, we work with our clients to develop smart solutions that help you work quickly and efficiently, from idea and implementation to operation and management. We do this by using standard software and proven technologies and by exploring new techniques.

More posts by Team Communication
Comments
Reply