De samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en Qualogy is een fascinerend voorbeeld van hoe moderne technologie lokale overheden kan transformeren. In dit blog kijken we naar de samenwerking vanuit het perspectief van drie Qualogy Mendix consultants: Joost Ahrens, Sharvano Mangalie en Arween Ganeshie.
Cooperation between the municipality of Rotterdam and Qualogy: A Deep dive into Mendix
De samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en Qualogy is een fascinerend voorbeeld van hoe moderne technologie lokale overheden kan transformeren. In dit blog kijken we naar de samenwerking vanuit het perspectief van drie Qualogy Mendix consultants: Joost Ahrens, Sharvano Mangalie en Arween Ganeshie.
Mendix als keuze
De gemeente Rotterdam is vastbesloten om hun diensten te blijven moderniseren en de gemeenschap te voorzien van efficiëntere en innovatieve oplossingen. Ze zijn zich bewust van de mogelijkheden van digitale technologieën om de stad en haar diensten te transformeren.
De strategische keuze van de gemeente Rotterdam voor Mendix als ontwikkelplatform wordt ondersteund door de efficiëntie en snelheid van het low-code platform. Dit platform maakt het mogelijk om snel en visueel complexe applicaties te ontwikkelen, wat een groot voordeel is voor een grote en diverse organisatie als de gemeente Rotterdam. Gecombineerd met de juiste Mendix kennis en expertise worden mooie stappen gemaakt. In die behoefte aan de juiste kennis en expertise is de samenwerking tussen de gemeente en Qualogy ontstaan.
Expertise inzetten om technologische oplossingen te creëren die echt impact hebben.
De rol van de ontwikkelaars
Binnen de bedrijvige omgeving van de gemeente Rotterdam hebben Mendix-developers Joost Ahrens, Sharvano Mangalie en Arween Ganeshie hun expertise effectief ingezet. Joost, met zijn diepgaande ervaring als senior Mendix consultant, is goed in het vertalen van complexe business requirements naar functionele user stories, terwijl hij tevens het overzicht houdt in een snel veranderende projectomgeving.
Sharvano is van junior gegroeid tot een veelzijdige, zelfstandige kracht binnen het clusterteam Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Hier is hij verantwoordelijk voor het beheer en de doorontwikkeling van meerdere applicaties. Zijn rol omvat zowel het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten als het oplossen van problemen in bestaande applicaties.
Arween, net als Sharvano via het Qualogy Mendix traineeship begonnen als junior developer, groeit mede door de begeleiding van senior Joost, steeds meer in zijn developer rol binnen de projecten bij de gemeente. Hun gecombineerde expertise en aanpassingsvermogen bij het werken aan diverse projecten bij de gemeente Rotterdam, tonen hun diepgaande kennis van het Mendix-platform. En die expertise zetten ze graag in om technologische oplossingen te creëren die echt impact hebben.
Elk project onderstreept het doel van de gemeente om de dienstverlening te verbeteren en te innoveren.
Applicaties die het verschil maken
Het trio heeft inmiddels al bijgedragen aan een indrukwekkende reeks applicaties. Deze projecten variëren van het inzichtelijk maken van beleidsvorming tot het waarborgen van kwaliteitsstandaarden in nieuwe projecten. Elk project onderstreept het doel van de gemeente om de dienstverlening te verbeteren en te innoveren. Met Mendix als platform en de expertise van Mendix professionals, waaronder onze Qualogy developers, worden applicaties ontwikkeld die het verschil maken.
Vanuit het clusterteam Stadsontwikkeling werkt Sharvano Mangalie aan meerdere projecten. Eén van de meest opmerkelijke projecten is de ‘Beleidsatlas’, een interne zoekmachine voor Rotterdamse omgevingsbeleid. Deze applicatie maakt het beleid binnen de gemeente Rotterdam inzichtelijk en toegankelijk voor beleidsmedewerkers van de gemeente Rotterdam. De Beleidsatlas draagt bij aan transparantie, en zorgt ervoor dat er samenhang en afstemming tussen beleid is.
Daarnaast heeft Sharvano bijgedragen aan de ‘Rotterdamse Standaard voor Projectmatig Werken’. Deze tool implementeert een gestandaardiseerde kwaliteitscheck voor nieuwe gemeentelijke projecten. Sharvano geeft aan dat dit instrument essentieel is voor het waarborgen van de kwaliteit van deze projecten, een cruciale stap in het verbeteren van de dienstverlening.
“Het geeft veel voldoening om iets te bouwen dat gebruikt wordt om iemand echt te helpen.”
Ook had hij een belangrijke rol in het ontwikkelen van het ‘Monumentenregister’. Deze applicatie registreert alle Rotterdamse monumenten en heeft als doel gebruikers inzicht te geven in beschermd Rotterdams erfgoed.
Ten slotte is er het ‘Thomas Project’, gericht op duurzame uitstroom en participatie, een initiatief waar zowel Joost Ahrens als Arween Ganeshie bij betrokken zijn. Dit project heeft tot doel burgers te helpen die het moeilijk hebben, met name degenen in de bijstand, door hen te begeleiden en passende hulp te bieden. Het systeem stelt profielen van burgers op om hen effectiever te helpen bij het vinden van werk. Dit laat zien hoe de gemeente actief bijdraagt aan het verbeteren van de levens van haar inwoners. Arween geeft aan: “Het klinkt heel erg cliché natuurlijk, maar het is leuk om te bouwen aan iets dat echt wordt gebruikt om iemand te helpen. Dat geeft voldoening.”
Deze uitdagingen vereisen niet alleen technische bekwaamheid, maar ook flexibiliteit en sterke communicatieve vaardigheden.
Persoonlijke ontwikkeling en uitdagingen
Alle drie de ontwikkelaars benadrukken het belang van voortdurende persoonlijke ontwikkeling, het overwinnen van uitdagingen en het vinden van voldoening in hun werk. De ontwikkelingen van Mendix als platform en de integratie van nieuwe technologieën spelen een belangrijke rol in hun werkzaamheden. Joost, Sharvano en Arween benadrukken het belang van voortdurende zelfontplooiing door actief deel te nemen aan mentorgesprekken en het volgen van gespecialiseerde trainingen, gericht op zowel technische aspecten als soft skills. Ze houden hun kennis up-to-date door deel te nemen aan Mendix-community meetups, het bijwonen van presentaties over de nieuwste ontwikkelingen en het delen van inzichten binnen de interne Qualogy’s kennissessies. Doordat ze proactief bezig zijn met zelfontwikkeling, halen ze het beste uit zichzelf in hun huidige projecten bij de gemeente Rotterdam en zijn ze voorbereid op toekomstige uitdagingen.
Het werken in de verschillende teams bij de gemeente Rotterdam kent ook uitdagende situaties, zoals het balanceren tussen de vereisten van diverse stakeholders, het navigeren door complexe projectstructuren en het voortdurend aanpassen aan veranderende eisen. Deze uitdagingen vereisen niet alleen technische bekwaamheid, maar ook flexibiliteit en sterke communicatieve vaardigheden. Alle drie ervaren ze veel voldoening in hun werk. Zien dat hun applicaties daadwerkelijk worden gebruikt door gemeenteambtenaren en burgers, waardoor ze een positieve impact maken op de gemeenschap, geeft een extra boost.
De ervaringen van deze drie consultants zijn een voorbeeld van de praktische toepassingen van Mendix binnen een complexe organisatie, zoals de gemeente Rotterdam. Het laat zien hoe technologische innovatie kan bijdragen aan effectievere en efficiëntere stedelijke administratie en dienstverlening.
Wil je meer weten over wat Mendix en Qualogy voor jouw organisatie of project kunnen betekenen? Neem contact op met Leon de Werker voor meer informatie.
Elk project onderstreept het doel van de gemeente om de dienstverlening te verbeteren en te innoveren.
DISCUSS YOUR IT CHALLENGE WITH US
Seeking a solution to your IT problem? We’re here to collaborate with you. Schedule a meeting with one of our experts today!