Mendix bij het moderne, datagedreven Kadaster

Qualogy’s Senior Mendix consultant Nils Klatter werkt bij het Kadaster aan het moderniseren van een veldapplicatie voor landmeters. De verouderde on-premise Windowsapplicatie wordt vervangen door een toekomstbestendige Mendix-cloudapplicatie. Lees zijn verhaal.  

Qualogy’s Senior Mendix consultant Nils Klatter werkt bij het Kadaster aan het moderniseren van een veldapplicatie voor landmeters. De verouderde on-premise Windowsapplicatie wordt vervangen door een toekomstbestendige Mendix-cloudapplicatie. Lees zijn verhaal.

Het Kadaster registreert en beheert wie welke rechten heeft van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland. Deze gegevens zijn voor iedereen beschikbaar. Nils: “Ik werk aan applicaties waar ik ook zelf gebruiker van kan worden. Dat maakt het extra leuk.” 

Moderne, datagedreven organisatie
IT’ers voelen zich snel thuis bij het Kadaster. Nils: “Je denkt er bij het Kadaster misschien niet meteen aan. Maar het is een hele moderne, datagedreven organisatie met een open cultuur. Mendix past goed bij dit soort organisaties, waar de business het belang van IT begrijpt. De gebruikers weten ons ook goed te vinden. Sinds 2017 zijn 25 Mendix-applicaties opgeleverd. Elk kwartaal komen daar 1 of 2 applicaties bij.”  

Het Mendix-team
Nils werkt samen met 4 Mendix-professionals in een DevOps-team aan de (door)ontwikkeling van Mendix-applicaties. “Dit doen we altijd in koppels. Zo waarborgen we kennisoverdracht binnen het team. Er is een scrummaster, en natuurlijk zijn architecten, productowners, het beheerteam en de business betrokken bij de ontwikkeling. Ik werk nu aan de relazenbeheerapplicatie.”

Relazenbeheerapplicatie
Landmeters van het Kadaster stellen grenzen vast. Een relaas bestaat uit een terreinschets met de gegevens van de landmeters. Nils: “De beheerapplicatie voor relazen is de veldapplicatie voor de landmeters. De huidige verouderde Windowsapplicatie draait on-premise op end-of-life tablets. Wij herbouwen de oude applicatie als moderne cloudapplicatie in Mendix. Dit maakt ook de weg vrij voor doorontwikkeling.”

Van intake tot aan beheer
Als Mendix consultant heb je rechtstreeks contact met de gebruikers van de applicatie. Nils: “Ik ben betrokken vanaf de intake tot aan het beheer. Bij de wekelijkse demo’s presenteren we de opgeleverde processen aan de gebruikers. De keyusers zien zo de applicatie groeien. Dit zorgt voor betrokkenheid bij de ontwikkeling, en feedback kunnen we meteen meenemen.”

Doorontwikkeling applicatie
De testfase van de nieuwe applicatie is net gestart met 20 landmeters. Nils: “Een spannend moment. Tegelijk staan er nog genoeg ontwikkelwensen op de lijst, zoals:

  • het offline beschikbaar maken van de applicatie.
  • notities opslaan in pdf-formaat.
  • koppelingen bouwen tussen de relazenbeheerapplicatie en andere applicaties, voor minder administratie.
  • het doorvoeren van aanpassingen vergemakkelijken.

Verbeterslag kwaliteitscontrole
Een van de grootste pluspunten van de nieuwe applicatie is een verbetering in de kwaliteitscontrole. Nils: “Na het invoeren van een relaas wordt een inhoudelijke kwaliteitscontrole uitgevoerd door een team. Vakinhoudelijke assistenten kijken vervolgens naar alle geo-gerelateerde zaken. In de vorige applicatie werkte iedereen in hetzelfde notitieveld. Nu heeft iedereen zijn eigen plek in de applicatie. Shadow IT is hierdoor verleden tijd.”

Meer informatie
Wilt u meer informatie over wat Mendix voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op via 070 319 5000.

“Ik werk aan applicaties waar ik ook zelf gebruiker van kan worden. Dat maakt het extra leuk.”

Nils Klatter

Qualogy’s Senior Mendix consultant

Vrijblijvend sparren over jouw IT-vraagstuk?

Op zoek naar een oplossing voor jouw IT-vraagstuk? We denken graag met je mee! Plan direct een meeting met een van onze collega’s in.