Oracle APEX bij hét IT-bedrijf van Defensie

Jan Willem Janse is product owner van het OMIS-team bij JIVC: hét IT-bedrijf van Defensie. JIVC valt onder Commando Materieel en IT (COMMIT). Tweeëneenhalf jaar geleden start een grootschalig moderniseringstraject, waarbij APEX wordt gebruikt om Oracle Forms en Reports te vervangen. Een verbouwing met de winkel open: OMIS moet continu blijven werken.

Jan Willem Janse is product owner van het OMIS-ontwikkelteam bij JIVC: hét IT-bedrijf van Defensie. JIVC valt onder Commando Materieel en IT (COMMIT). Tweeëneenhalf jaar geleden start een grootschalig moderniseringstraject, waarbij APEX wordt gebruikt om Oracle Forms en Reports te vervangen. Een verbouwing met de winkel open: OMIS moet continu blijven werken.

Het planningssysteem van de Koninklijke Luchtmacht is oorspronkelijk gebouwd met Oracle Forms en Reports. Jan Willem vertelt: “Forms is helemaal uitontwikkeld. Een belangrijke reden om het moderniseringstraject te starten. Ook mobiel ontsluiten was een uitdaging. We wilden de database behouden, blijven werken met dezelfde tabellen én zoveel mogelijk van de bestaande programmatuur (stored procedures) hergebruiken.”

Van Forms naar APEX
APEX heeft veel overeenkomsten met Forms. Jan Willem: “De overeenkomsten maken de transitie makkelijker. Maar er blijven genoeg interessante technische uitdagingen over. Zo hebben we samen met de gebruikers veel oude functionaliteiten moeten heruitvinden. Bijvoorbeeld het auto refresh-mechanisme. Dat is het live updaten en markeren van wijzigingen in de op een scherm getoonde data, wanneer andere gebruikers wijzigingen hebben aangebracht in die data. Of als twee mensen gelijktijdig dezelfde missie wijzigen. Dan mogen de wijzigingen elkaar niet bijten.

Dit was destijds allemaal ingebouwd in Forms, onder meer via Java-maatwerk. In APEX hebben we deze sleutelfunctionaliteiten op een nieuwe technische manier moeten uitvogelen. Als dat dan lukt, dan geeft dat veel voldoening.”

Klaar voor de toekomst
Jan Willem vervolgt: “We willen ook een systeem dat op alle devices werkt. Daarom bouwen we liever een perfecte responsive website dan een app. De applicatie moet volledig in de browser werken, gebaseerd op moderne webstandaarden. Zo kunnen we OMIS later ook mobiel ontsluiten. Helemaal klaar voor de toekomst.”

Hoog kennisniveau
In het project wordt volledig agile gewerkt met twee scrumteams. Jan Willem: “APEX-ontwikkelteams lenen zich goed voor werken volgens scrummethodieken. Het OMIS-team bestaat uit een projectleider, product owner, functioneel beheerders en acht APEX-ontwikkelaars. De complexiteit van het project vereist een hoog kennisniveau van de APEX-ontwikkelaars. Dit hoge niveau verwachten we ook van onze ingehuurde IT-professionals.”

“De complexiteit van het project vereist een hoog kennisniveau van de APEX-ontwikkelaars. Dit hoge niveau verwachten we ook van onze ingehuurde IT-professionals.”

Een goede balans
OMIS heeft veel verschillende gebruikers. Jan Willem: “Ik ben de intermediair tussen het ontwikkelteam en de gebruikers. Ik zoek steeds naar de balans tussen wat gewenst en wat mogelijk is. Met zoveel verschillende gebruikers is dat best een uitdagende klus. Zo heeft iedere airbase zijn eigen cultuur en gebruiken. Met allemaal een andere gewenste weergave van de schermen. En dan zijn er ook nog andere gebruikers van het systeem, zoals onderdelen van de landmacht.”

Verbouwen met de winkel open
Het maakt de klus voor Jan Willem en zijn team nog uitdagender. “In OMIS worden onder meer alle vluchten van de Koninklijke Luchtmacht gepland. Het systeem is ook helemaal afgestemd op oefeningen. Niemand mag last van onze verbouwing hebben. Daarom werken we hard om downtime te minimaliseren. De afspraak is een maandelijkse releasecyclus met maximaal 2 uur downtime per maand. We verbouwen dus met de winkel open. Stelling voor stelling. Hierdoor vernieuwen we gefaseerd delen van het systeem. En schakelen we gefaseerd omgevingen uit. Een aantal gebruikersgroepen werken al met de gemoderniseerde APEX-schermen. Andere gebruikers nog met de oude schermen.

Zo worden OMIS-modules in fases gemoderniseerd. Gebruikersgroepen kunnen steeds meer modules in de gemoderniseerde APEX-applicatie gebruiken. De onderdelen van het oude systeem worden geleidelijk uitgezet. Een groot voordeel, want de achterliggende database blijft zo grotendeels hetzelfde. En dat is mooi.”

Een fijne samenwerking
Qualogy is een van de partners van het Ministerie van Defensie voor inhuur van APEX-specialisten. Jan Willem: “APEX-consultant Wouter de Waard werkt via Qualogy bij ons. Hij is flexibel en beschikt over het kennisniveau dat wij nastreven. JIVC stimuleert kennisdeling. Regelmatig organiseren wij kennissessies voor teamleden, door teamleden. Wouter deelt daar graag zijn kennis.”

Over Jan Willem Janse
Jan Willem Janse is product owner van het OMIS-team bij JIVC: hét IT-bedrijf van Defensie. JIVC valt onder Defensie Materieel Organisatie (DMO). Hij heeft een achtergrond in IT, onder meer bij Oracle. Jan Willem werkt ruim 15 jaar voor Defensie en is al jarenlang betrokken bij het OMIS-systeem. Daardoor heeft hij veel functionele kennis opgebouwd, die hij in zijn huidige rol als product owner combineert met zijn technische IT-achtergrond.

“De complexiteit van het project vereist een hoog kennisniveau van de APEX-ontwikkelaars. Dit hoge niveau verwachten we ook van onze ingehuurde IT-professionals.”

Jan Willem Janse

JIVC: hét IT-bedrijf van Defensie

Vrijblijvend sparren over jouw IT-vraagstuk?

Op zoek naar een oplossing voor jouw IT-vraagstuk? We denken graag met je mee! Plan direct een meeting met een van onze collega’s in.