Mendix bij gemeente Rotterdam

Erik van der Steen is Rapid Application Development (RAD) Coördinator bij gemeente Rotterdam. In 2017 schreef hij een advies om de leveringssnelheid van applicaties te verhogen en de samenwerking tussen business en IT te bevorderen. De keus viel op het low-codeplatform van het Rotterdamse bedrijf Mendix. De gemeente heeft inmiddels 50 Mendix-applicaties in gebruik en nog eens 30 in ontwikkeling. Qualogy levert Mendix Business Engineers om het groeiende RAD-team van de gemeente te ondersteunen.

Erik van der Steen is Rapid Application Development (RAD) Coördinator bij gemeente Rotterdam. In 2017 schreef hij een advies om de leveringssnelheid van applicaties te verhogen en de samenwerking tussen business en IT te bevorderen. De keus viel op het low-codeplatform van het Rotterdamse bedrijf Mendix. De gemeente heeft inmiddels 50 Mendix-applicaties in gebruik en nog eens 30 in ontwikkeling. Qualogy levert Mendix Business Engineers om het groeiende RAD-team van de gemeente te ondersteunen.

Mendix voorziet in de behoefte om agile scrum te werken: een grote wens van Erik. De afdeling Informatiemanagement is met dit initiatief gestart om samenwerking met de business te organiseren. Sinds februari 2020 is het RAD-team onderdeel geworden van de afdeling Software Ontwikkeling.

Eerste Mendix-applicatie
Het RAD-team startte met Erik als coördinator, een solutions architect en 2 junior ontwikkelaars. De eerste applicatie werd gebouwd voor de afdeling toezicht en handhaving. De 300 medewerkers van stadsbeheer (boa’s) maakten tot dat moment gebruik van een applicatie die niet meer voldeed aan de security & privacy-eisen van de gemeente Rotterdam. Het RAD-team herbouwde de applicatie succesvol met Mendix. Zo succesvol dat ze tijdens Mendix World 2019 een Impact Award winnen voor de applicatie. Een mooie start.

Erik coördineert de organisatorische en financiële zaken van het RAD-expertteam. De solutions architect houdt zich bezig met de technische zaken, koppelingen en databronnen. Sinds de eerste Mendix-applicatie voeren ze continu verbeteringen door om RAD nog succesvoller te maken en de kwaliteit te waarborgen.

Het succes verklaard
Op dit moment is het RAD-team 40 collega’s groot en groeiende. Erik verklaart het succes: “Een veelgehoorde frustratie was de lange ontwikkeltijd van applicaties door de IT-afdeling. Sommige applicaties waren al achterhaald bij ingebruikname. De snelle ontwikkeling van Mendix-applicaties werd direct als positief ervaren. De gebruikers voelen zich gehoord, omdat ze gevraagd worden mee te denken en hun eigen werk terugzien in de opgeleverde applicaties. De samenwerking tussen business en IT kan rekenen op veel enthousiasme. De betrokkenheid van medewerkers (vaak de gebruikers) is dan ook hoog.”

“Qualogy is een betrouwbare partner die voorziet in onze wervingsbehoefte.”

Doelgroepen Mendix-applicaties
Gemeente Rotterdam ontwikkelt doorlopend applicaties voor 3 doelgroepen: burgers, medewerkers en ketenpartners. Voor burgers zijn onder meer applicaties ontwikkeld voor het aanmelden van bezoekers voor parkeren én voor het melden van misstanden op straat. De applicatieontwikkeling voor medewerkers van de gemeente richt zich vooral op procesverbetering, snelheid en kwaliteitsverbetering van de dienstverlening.

Ook bouwt gemeente Rotterdam applicaties voor en met ketenpartners, zoals CityTec. Zij beheren onder andere de verkeerslichtinstallaties in de stad. Samen ontwikkelden ze Vamos: een applicatie waarmee alles rondom storingen is geregeld, zoals vastlegging van storingen en meldingen van opgeloste storingen.

Geen beperkingen
Mendix kent geen beperkingen voor de gemeente. Erik: “Mendix voldoet aan onze behoefte. Ook omdat ze continu doorontwikkelen. Bijvoorbeeld met React Native sinds Mendix 8. Ook op het gebied van opslag rond IoT-toepassingen maakt het bedrijf grote stappen.

En wij nemen regelmatig deel aan het bèta-programma van Mendix. Bijvoorbeeld met de Datahub en het ControlCenter. Zo zitten we op de eerste rij en hebben we invloed op nieuwe functionaliteiten binnen het Mendix-platform. Een heel groot pluspunt: alles wordt gedaan in de Mendix-cloud. Met een hoge stabiliteit en snelheid. Dus niet meer on-premise.”

Versnelde digitalisering door corona
Corona heeft de digitalisering van de gemeente Rotterdam alleen maar versneld. Erik: “In maart en april 2020 konden we met Mendix heel snel applicaties ontwikkelen voor onze dienstverlening aan zelfstandigen en de GGD. Bijvoorbeeld een applicatie voor het aanvragen van financiële regelingen. Het grootste voordeel van Mendix ten opzichte van traditionele ontwikkeltools is dat applicaties binnen een dag aan te passen zijn aan nieuwe eisen én uitgerold kunnen worden door de bouwer. Waarbij je dus continu aansluit op de wensen van de gebruiker. Juist in deze tijd extra belangrijk.”

Een fijne samenwerking
Qualogy is een van de partners van de gemeente Rotterdam voor inhuur van Mendix-specialisten. De samenwerking bevalt van beide kanten goed. Erik: “Qualogy is een betrouwbare partner die goede mensen levert. Het RAD-team heeft specialistische eisen aan ingehuurde professionals. De Mendix Business Engineers van Qualogy voldoen aan deze eisen.”

Over Erik van der Steen
Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest in de krantenwereld, werkt Erik van der Steen sinds 2008 bij gemeente Rotterdam. Eerst als Informatiemanager, nu als Rapid Application Development Coördinator. In 2017 schrijft hij een adviesvoorstel om Rapid Application Development (RAD) te introduceren met agile scrum-werken én de snelheid van applicatieontwikkeling te bevorderen. Naar aanleiding van zijn voorstel wordt het low-code Mendix-platform gekozen voor agile scrum-applicatieontwikkeling. Erik coördineert de organisatorische en financiële zaken van het RAD-expertteam.

“Qualogy is een betrouwbare partner die voorziet in onze wervingsbehoefte.”

Erik van der Steen

Rapid Application Development (RAD) Coördinator bij gemeente Rotterdam

Vrijblijvend sparren over jouw IT-vraagstuk?

Op zoek naar een oplossing voor jouw IT-vraagstuk? We denken graag met je mee! Plan direct een meeting met een van onze collega’s in.