Belastingdienst; strategische keuze voor compleet Qualogy team

In september 2023 startte een uitdagend project bij de Belastingdienst. Het doel: de transitie naar een vernieuwde architectuur om zo een toekomstbestendig IT-landschap te ondersteunen. Een uitdaging waarbij de Belastingdienst in de uitvoering heeft gekozen voor een compleet Qualogy team. Een keuze die zowel de opdrachtgever als het team zelf veel voordelen en zekerheden biedt.

In september 2023 startte een uitdagend project bij de Belastingdienst. Het doel: de transitie naar een vernieuwde architectuur om zo een toekomstbestendig IT-landschap te ondersteunen. Een uitdaging waarbij de Belastingdienst in de uitvoering heeft gekozen voor een compleet Qualogy team. Een keuze die zowel de opdrachtgever als het team zelf veel voordelen en zekerheden biedt.

Wat houdt het project in?
De Belastingdienst wil een moderne en flexibele architectuur implementeren, waarbij ze afstappen van EJB’s en overstappen op REST-services. Het Qualogy-team is verantwoordelijk voor het omzetten van bestaande EIB-services naar REST-services. De focus ligt op het domein van het opslaan van formulieren, wat cruciaal is voor zowel burgers als bedrijven.

Het project omvat formulieren zoals het inkomstenbelastingformulier, loonheffing, en omzetbelasting. Het team, bestaande uit zes Qualogy Java developers, werkt aan het ontwikkelen van een nieuwe REST-service die grote aantallen verzoeken aankan, vooral tijdens piekperiodes zoals in maart wanneer de belastingaangifte plaatsvindt.

De keuze voor een compleet team
Het inhuren van een compleet team, complementair qua skills (end-to-end ontwikkel competenties) en met een evenwichtige opbouw in senioriteit, biedt duidelijke voordelen voor de Belastingdienst. In de huidige arbeidsmarkt is het vinden van geschikte medewerkers bijvoorbeeld een uitdaging. Door een compleet team in te huren, kan de Belastingdienst profiteren van:

  • Vertrouwdheid en samenwerking: Het Qualogy team bestaat uit mensen die elkaar al kennen. Hierdoor kunnen ze snel starten en efficiënt samenwerken, wat het tempo en de kwaliteit van het project ten goede komt.
  • Verminderde risico’s: Qualogy neemt de verantwoordelijkheid voor het leveren van het werk en het opvangen van personele gaten, waardoor de Belastingdienst zich kan concentreren op hun kernactiviteiten.
  • Flexibiliteit: Het team kan autonoom werken, maar heeft ook de mogelijkheid om samen te werken met interne medewerkers van de Belastingdienst. Dit maakt het mogelijk om snel te schakelen en de focus te behouden.

Veilgheid en vertrouwdheid bevordert efficiëntie en groei
Maar ook het team zelf ervaart veel voordelen van deze constructie. Ronald Bakker, sr. Java developer bij Qualogy en teamlead van het Qualogy Belastingdienst team geeft aan dat werken in een compleet Qualogy team de groei en ontwikkeling van de teamleden bevordert. En daarbij de efficiëntie en snelheid van het project bevordert.

Ronald vertelt: “Doordat het team als eenheid start, collega’s elkaar al kennen en weten wat ze aan elkaar hebben, is de opstartfase korter. De teamleden kunnen snel aan de slag en direct waarde toevoegen.”

Daarnaast benadrukt Ronald ook dat teamleden de kans krijgen om direct vanaf dag één verantwoordelijkheid te nemen. Zoals hij zelf ervaart in zijn rol als teamlead. “Meestal duurt het even voordat je teamlead wordt. Je moet je vaak eerst bewijzen aan de klant, laten zien wat je in huis hebt. In deze constructie van een compleet Q-team, kon ik vanaf het begin mijn rol als teamlead pakken. Dat is voor mij als senior toch een fijn voordeel. Voor de meer junior en medior developers biedt het werken in dit team een veilige omgeving waar ze leren van ervaren teamleden, waardoor hun professionele groei wordt bevorderd.”

Waarom de Belastingdienst voor team Qualogy koos
De keuze voor Qualogy kwam voort uit een proces waarin verschillende teams streden om de opdracht. Wat Qualogy onderscheidde, was de opbouw in senioriteit en projectervaring, evenals de eenheid en technische knowhow die het team tijdens de onsite teamintake demonstreerde. De juiste balans tussen ervaring en jong talent, gecombineerd met een sterke teamlead, gaf de Belastingdienst het vertrouwen dat Qualogy de uitdaging kon aangaan.

Het teamgevoel en de samenwerking met de Belastingdienst
Een van de redenen waarom het Qualogy team succesvol is, is het sterke teamgevoel en de goede samenwerking met de Belastingdienst. Het team heeft regelmatig overleg met interne medewerkers, zoals scrum masters, systeemgroepen en andere teams. Dit zorgt voor een nauwe samenwerking en een gemeenschappelijk begrip van de projectdoelen.

Het team werkt één dag per week samen op kantoor van de Belastingdienst in Apeldoorn en één dag op het Qualogy kantoor. Dit biedt een goede balans tussen samenwerking en zelfstandigheid en zo blijft het team gefocust en verbonden.

Conclusie: samen werken naar succes
Het project bij de Belastingdienst biedt een waardevolle ervaring voor zowel het Qualogy team als de Belastingdienst. De keuze voor een compleet team is een slimme zet die zowel het tempo als de kwaliteit van het werk ten goede komt. Voor Java-developers die willen werken in een omgeving waar ze snel kunnen leren en groeien, is deze teamconstructie ideaal.

Wat team Qualogy onderscheidde, was de unieke samenstelling, evenals de eenheid en technische knowhow binnen het team.

Vrijblijvend sparren over jouw IT-vraagstuk?

Op zoek naar een oplossing voor jouw IT-vraagstuk? We denken graag met je mee! Plan direct een meeting met een van onze collega’s in.