Skip to main content

Qualogy 1998 – 2023: 25 jaar innovatie en groei

Het is 2023 en Qualogy viert 25 jaar van innovatie, vooruitgang en succes. In deze blog beleven we de reis van Qualogy door de ogen van CEO, Paul Mehilal. Hij spreekt over de uitdagingen, hoogtepunten en toekomstplannen van het bedrijf. Qualogy heeft bewezen dat het zich kan aanpassen aan de veranderingen in de markt en altijd voorop kan blijven lopen, van een bescheiden niche-marktspeler tot een vooraanstaande IT-organisatie.

Het begin: een nieuwe visie voor de IT-branche

“Toen ik 25 jaar geleden met Qualogy begon, wilde ik graag het beste van twee werelden combineren. Het streven was om de beste te zijn op één niche markt, dat was Oracle, maar ook een compacte organisatie te zijn waar iedereen gezien en gehoord wordt”, zegt Paul met trots. Het doel was duidelijk: hoogwaardige IT-diensten leveren en tegelijkertijd een fijne werkomgeving creëren waarin medewerkers gedijen. Deze visie heeft de basis gelegd voor het succes van Qualogy en heeft de afgelopen decennia gediend als leidraad voor het bedrijf.

“De bedrijfscultuur maakt Qualogy uniek; familiair, korte lijnen en een winnaarsmentaliteit.”

In de loop der jaren heeft Qualogy zich aangepast aan veranderingen in de markt en technologie. Naast Oracle kwamen respectievelijk Java, Data Science, Mendix, en recentelijk AI op ons pad. “We moesten op meerdere borden schaken en waakten er sterk voor om een ‘Jack of all trades’ te worden.”, merkt Paul op. Daarnaast is Qualogy als organisatie gegroeid, met daarbij de uitdaging om het familiegevoel te behouden. Daar zijn we in geslaagd. Qualogy biedt een fijne werkomgeving waarin vrijwel iedereen elkaar persoonlijk kent.

“Technologie zit in ons DNA. We volgen technologische veranderingen nauwgezet en adapteren waar we toegevoegde waarde zien.”

Uitdagingen onderweg: economische crises en talentbehoud

In 25 jaar tijd hebben we verschillende uitdagingen meegemaakt. Economische crises, zoals de bankencrisis van 2008, hebben ons getest, maar we zijn er redelijk rustig doorheen gecruised. “Een prudent beleid en een sterk team hebben ons geholpen”, legt onze CEO uit. Onze adaptieve houding heeft ons in staat gesteld om veranderingen in de markt en technologie op een effectieve manier te omarmen en hierop in te spelen.

Een van de belangrijkste aspecten van onze aanpak is het nauwlettend volgen van trends en ontwikkelingen in de markt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden om onze diensten uit te breiden en aan te passen aan de behoeften van onze klanten. Dit heeft ons geholpen om voorop te blijven lopen en waarde toe te voegen in verschillende sectoren, zoals financiën, gezondheidszorg, overheid en meer.

Foto: Paul Mehilal tijdens de viering van het 5-jarig jubileum van Qualogy in 2003.

“Focus op jezelf als organisatie dan kun je de concurrentie buiten beschouwing laten. Een goede visie, strategie op de markt en een solide organisatie zijn genoeg om succesvol te kunnen zijn.”

Een andere rode draad in onze geschiedenis is het vinden en behouden van goed personeel. In een competitieve arbeidsmarkt is het aantrekken van getalenteerde en gemotiveerde medewerkers een voortdurende strijd. Maar door onze focus op een persoonlijke bedrijfscultuur en het creëren van een fijne werkomgeving zijn we erin geslaagd om loyaliteit te stimuleren. We zijn er trots op dat we zo veel jubilarissen hebben die al 10, 15 of zelfs meer dan 20 jaar bij Qualogy werken.

“Een compacte maar gespecialiseerde organisatie, waarin de meeste concurrenten van een andere orde van grootte zijn. Dat is een verdienste van ons loyale managementteam en medewerkers.”

Zonder onze mensen geen succes

Er zijn verschillende momenten in de geschiedenis van Qualogy die het meest memorabel zijn voor Paul. “Ik ben vooral trots op onze collega’s. Qualogy is een compacte maar gespecialiseerde organisatie. De meeste concurrenten zijn van een andere orde van grootte en als je dan toch een prominente plek hebt weten te veroveren en het speelveld gelijk hebt getrokken, dat is een verdienste van het loyale managementteam en de loyale medewerkers.” De oprichter van Qualogy is ervan overtuigd dat het succes van het bedrijf te danken is aan de mensen die er werken. Hun inzet, passie en toewijding hebben geleid tot de prominente positie van Qualogy in zowel Nederland als Suriname.

Ook de dochteronderneming in Suriname is een succesverhaal dat we koesteren. We hebben daar in de afgelopen 16 jaar een kundig IT-team opgebouwd. Qualogy Caribbean heeft een sterke positie verworven door hoogwaardige IT-diensten te leveren aan cliënten in de regio en te focussen op innovatieve oplossingen. En het meest trots zijn we toch wel op het langdurende vertrouwen dat we genieten als betrouwbare outsourcing partner voor vooraanstaande klanten in Nederland.

We hebben hard gewerkt om een reputatie op te bouwen als betrouwbare en deskundige IT-partner. Ook in Suriname wordt continu geïnvesteerd in de ontwikkeling van de medewerkers, waardoor ze op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën en trends in de IT-sector.

“De rol van de medewerkers is niet met woorden te beschrijven. Met name de loyaliteit binnen Qualogy is ongekend in de IT-sector. Als je ziet hoeveel jubilarissen Qualogy kent die 10,15 of meer dan 20 jaar voor Qualogy werken, dan is dat hartverwarmend en daar komt ook die familieband vandaan”

CEO en ondernemerschap

Naast de ontwikkelingen binnen de organisatie, heeft ook Paul in zijn rol van CEO op zakelijk en persoonlijk vlak de afgelopen 25 jaar een ontwikkeling doorgemaakt.

“Niemand wordt als CEO geboren, en naar mijn weten is er ook geen specifieke opleiding voor.” Paul zegt nuchter: “Maar je leert al gaandeweg, en eigenlijk het meest van tegenslagen.” Leiding geven aan twintig lokaal of vierhonderd over twee continenten is niet hetzelfde. De verschillende culturen in Suriname en Nederland vereisen ook een andere benadering. Je moet blijven oefenen om een goede leider te worden en te blijven. De belangrijkste lessen leer je uit de feedback van je collega’s, evenals zelfreflectie. Hij benadrukt dat ondernemerschap en de rol van CEO af en toe tegenover elkaar staan. Bij het eerste sta je open voor risico’s, terwijl je als CEO voornamelijk bezig bent met het vinden van een veilige koers.

Door een stabiel MT weet je na al die jaren wat je aan elkaar hebt. 25 jaar geleden vond ik delegeren nog niet zo makkelijk. Nu na al die jaren wordt bijna 95% autonoom geregeld  binnen de verschillende business units.

“Ik denk dat je als CEO verbindend moet zijn, vertrouwen moet hebben in je management team en medewerkers en je ego van tijd tot tijd opzij moet kunnen schuiven.”

“Ondernemen is hard werken en kan uitdagend en soms stressvol zijn. Juist op de momenten dat het tegenzit is het belangrijk dat je positief en gemotiveerd blijft. Ik heb altijd mijn doelen voor ogen gehouden, ook als er wat tegenslag op mijn pad kwam.

Samen werken en samen vieren

Terugkijkend op onze reis van groei en innovatie, ben ik dankbaar voor de mensen die ons hebben gesteund en ons hebben geholpen om te komen waar we nu zijn. Dankbaar voor de steun van onze klanten, partners en medewerkers gedurende deze 25 jaar. Uiteraard staan we dit jaar uitgebreid stil bij ons 25-jarig jubileum. Gedurende het hele jaar zijn er festiviteiten en in september gaan we met alle collega’s en hun partners genieten van een jubileumweekend in Istanbul. Want dat is wat we doen bij Qualogy; we werken niet alleen samen maar we vieren alle hoogtepunten ook samen. Ik kijk daar enorm naar uit.

Daarnaast verheug ik mij op de komende 25 jaar. Op alle ontwikkelingen en nieuwe technologiën. Maar vooral alle successen die we als team nog gaan behalen. De toekomst is veelbelovend, Qualogy is er klaar voor!

De toekomst: flexibiliteit en innovatie

Terwijl we onze 25e verjaardag vieren, kijken we ook naar de toekomst en plannen we vooruit. De (IT-) wereld verandert snel en daarom is het van belang dat je als organisatie flexibel blijft in je bedrijfsvoering zodat je snel kan aanpassen bij veranderingen. We blijven onze strategieën en processen evalueren en aanpassen om relevant te blijven in een snel evoluerend landschap. Dit omvat ook het verkennen van nieuwe marktkansen en het uitbreiden van ons dienstenaanbod om aan de behoeften van onze klanten te voldoen.

Met een sterke focus op samenwerking, expertise en maatschappelijke betrokkenheid zal Qualogy blijven bijdragen aan de groei en vooruitgang van zowel de Nederlandse als de Surinaamse IT-sector.

De toekomstplannen voor Qualogy zullen in ieder geval een transformatie richting AI en machine learning bevatten. “De spannende AI-revolutie is inmiddels losgebarsten”, zegt onze CEO. AI en automatisering zullen een grote rol spelen in de toekomst van Qualogy. Onze medewerkers kunnen dankzij AI effectiever en efficiënter werken, terwijl ze regisseurs worden van hun programmeerwerk.”

Bekijk ook onze andere blog artikelen

Nieuws

De must voor iedere Oracle Database ontwikkelaar

Leo amet faucibus volutpat sit. Habitant in malesuada diam elementum non fermentum velit. Faucibus fermentum…
Nieuws

De gemeente Schiedam verstrekt RVV

Leo amet faucibus volutpat sit. Habitant in malesuada diam elementum non fermentum velit. Faucibus fermentum…
Nieuws

Qualogy Diamond sponsor van Apex World 2023

Leo amet faucibus volutpat sit. Habitant in malesuada diam elementum non fermentum velit. Faucibus fermentum…